Novosti

Veljača 2023.

Novo u ponudi! Makro-vrtovi za šumarske istraživače 

Za istraživačke i obrazovne institucije od ove godine nudimo mogućnost postavljanja većih ploha testova provenijencija. Tzv. makro-vrtovi veličine 125 do 250 m2 biti će osnovani sadnicama uzgojenim u rasadnicima koje se zatim presađuju na otvoreno mjesto za testiranje.

Za više informacija pogledajte ovdje.

Studeni 2022.

Sve veći broj sudionika iz Hrvatske

Djelatnici Hrvatskih šuma d.o.o.postavit će najveći broj mikro-vrtova u Hrvatskoj, no interes za sudjelovanje iskazuju i druge institucije i privatne osobe. Tako će na projektu sudjelovati i Veleučilište u Karlovcu te srednje škole s programom šumarski tehničar iz Karlovca, Otočca i Slavonskog Broda te pojedinci šumarske struke .

Prijave za sudjelovanje u razdoblju od 2023.-2028. otvorene su i dalje! 

Listopad 2022.

Medijska objava o projektu u časopisu Hrvatske šume

Poduzeće Hrvatske šume d.o.o. objavile su članak o projektu MyGardenOfTrees! Časopis Hrvatske šume besplatan je i namijenjen zaposlenicima Poduzeća, državnim instituciijama, školama i drugim dionicima iz šumarskog sektora. Želite li pročitati kratak tekst o projektu i angažmanu Poduzeća na projektu kliknite ovdje

Rujan 2022.

Dok je sakupljanje sjemenki jele pri kraju, sezona bukve tek je započela!

U većini regija češeri jele sazrijevaju prije bukvice i prvo je njih potrebno sakupiti. Stotine kilograma češera sakupljeno je u Švicarskoj, Italiji, Sloveniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Češkoj, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori. Sada se timovi prebacuju na sakupljanje sjemenki bukve te koriste različite metode sakupljanja.

Rujan 2022.

Hrvatske šume d.o.o.uključuju se u projekt

Poduzeće koje gospodari najvećim dijelom šuma u Hrvatskoj aktivno se uključilo u projekt MyGardenOfTrees. U rujnu ove godine potpisali smo Ugovor o suradnji s poduzećem Hrvatske šume d.o.o. Ovim Ugovorom Poduzeće se volonterski pridružuje do sad najvećem testiranju provenijencija u Europi u razdoblju od 2023.-2028.  Na ovaj način iskazuju brigu prema zaštiti šuma čiji je ekosustav posebno osjetljiv na klimatske promjene. Veselimo se suradnji! 

Rujan 2022.

Sakupljanje sjemenki traje i dalje

U rujnu ove godine nastavlja se aktivno sakupljanje sjemenki obične jele i obične bukve diljem Europe. Više informacija uskoro, a u fotografijama s terena u Sloveniji i Italiji uživajte na našoj Facebook stranici!

Srpanj 2022.

WSL medijska objava o projektu

WSL je upravo objavio članak o projektu MyGardenOfTrees! Želite li pročitati kratak tekst o sadašnjem statusu projekta i planovima za budućnost, kliknite ovdje. Članak je dostupan na engleskom, njemačkom, francuskom i talijanskom jeziku!

Srpanj 2022.

Imamo prve sudionike!

Poziv na registraciju sudionika otvorio se krajem lipnja i već imamo dvoje prijavljenih sudionika šumarske struke iz Hrvatske. Također, interes su pokazali i stručnjaci te institucije iz Bosne i Hercegovine te Srbije. No i dalje tražimo sudionike iz gore navedenih zemalja koji su spremni sudjelovati. Prijavite se ovdje.  

Srpanj 2022.

Pripreme za kampanju skupljanja sjemenki

Projekt MyGardenOfTrees angažirao je penjače koji će nam pomoći u sakupljanju sjemenki ove jeseni. Valeska Holenstein iz Švicarske vodi trening za ostatak tima!

Travanj 2022.

Tražimo lokalne koordinatore

Tražimo lokalne koordinatore iz Španjolske, Skandinavije i

Albanije, da se pridruže europskom timu!

Pogledajte našu ponudu

Travanj 2022.

Naš tim se širi!

Nancy, Marta, Bernadett i Marjorie nedavno su se pridružile timu projekta MyGardenOfTrees kao lokalne koordinatorice. Pogledajte našu stranicu o timu i saznajte za koje zemlje tražimo sudionike.

Travanj 2022.

Klijanje na terenu

SJeme orijentalne bukve iz Irana i sjeme slovenske obične jele su naši 'vjesnici proljeća'  u mikro-vrtovima! Rezultati zapažanja u skladu su s testiranjima u klimatskim komorama.

Travanj 2022.

25 mikro-vrtova osnovano je tijekom zime 2021.–2022.

25-ero sudionika sudjelovalo na provedbi testova provenijencija u razdoblju od 2021.–2023. Hvala na sudjelovanju u projektu!

Ožujak 2022.

Završen prvi magistarski rad u sklopu projekta MyGardenOfTrees

Čestitamo Johannes Altu na izradi  magistarskog rada! Želimo ti uspjeh u budućem radu!

Veljača 2022.

Klijanje u klimatskim komorama

Dva studenta iz našeg tima, Johannes Alt i Mert Celik, radili su na pokusu testiranja različitih provenijencija sjemena u klimatskim komorama na sjemenu koje se koristilo za testove provenijencija za razdoblje od 2021.–2023.

Siječanj 2022.

Pošiljke su na putu

Šaljemo naše pošlijke diljem cijele Europe! Pošiljke se sastoje od dvije kutije sa:

Siječanj 2022.

Prvi mikro-vrt osnovan kodnas u WSL-u

Osnovali smo prvi mikro-vrt kod nas u WSL-u kako bismo isprobali i poboljšali protokol prije nego ga proslijedimo našim sudionicima. Unatoč snijegu osnovali smo ga u samo nekoliko sati. Zahvaljujući većem broju sudionika!

Prosinac 2021.

Pripremanje materijala

Cijeli tim radi na sakupljanju, organzaciji i pakiranju sjemena i materijala koje će koristiti naši sudionici prilikom testiranja provenijencij u razdoblju od 2021.–2023.

25 mikro-vrtova znači 2,500 štitnika za sjeme, 2,500 naljepnica, 7,500 klinova, 25,000 sjemena...!

Listopad 2021.

Pokrećemo naše testove provenijencija od 2021.-2023.

Rujan 2021.

Staklenke sjemena u WSL-u

Sjeme stiže iz cijele Europe i dalje i popunjavaju naše hladne prostorije.  Do sad imamo provenijencije iz Italije, Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Francuske. Očekujemo još!

Fotografija prikazuje naše kutije sa dragocjenim sjemenom koje je pohranjeno u našim hladnim prostorijama u WSL-u.

Srpanj 2021.

Klijanje!

Sjeme je počelo klijati u mikro-vrtovima naših volontera.

Fotografija klijanja sjemena obične jele iz Škotske.

Lipanj 2021.

Postavljanje mikro-vrta

Naši sudionici primili su pošiljku sa sjemenom i alatima te postavljaju svoj mikro-vrt u šumi.

CREA Mont Blanc, Chamonix, Francuska

Lipanj 2021.

Spremni za slanje!

Naš alat za postavljanje mikro-vrta je spreman i pakira se za slanje u: Italiju, Škotsku, Francusku, Bugarsku i Mađarsku.

25 svibanj 2021.

Početak projekta

Kreiramo i testiramo prvu verziju protokola koji će se koristiti za osnivanje mikro-vrtova. Stoga smo osnovali četiri vrta kako bismo isprobali zaštitu protiv glodavaca (na fotografiji) i zaštitu od kompetitivnih vrsta.