Novosti

Veljača 2024.

Stratifikacija sjemena za makro-vrtove

Ovaj tjedan vršimo stratifikaciju sjemenki roda Abies za 21 makro-vrt. Sjeme će biti otpremljeno institutima koji sudjeluju sredinom travnja.

Siječanj 2024.

21 istraživački institut postaviti će makro-vrtove

Paralelno s mikro-vrtovima, pokrenuli smo mrežu zajedničkih vrtova – nazvanih makro-vrtovi – osnovanih pomoću rasadnika. Ovoj se inicijativi pridružio 21 istraživački institut i rasadnik diljem Europe. U travnju će sudionici dobiti stratificirano sjeme. Veselimo se suradnji sa svima vama!

Siječanj 2024.

Završili smo testiranja klijavosti u našim klimatskim komorama!

U kolovozu 2023. postavili smo treći i posljednji ciklus testiranja klijavosti u klimatskim komorama WSL-a. Zbog njihove ograničene veličine i velike raznolikosti porijekla i porodica našeg sjemena, morali smo podijeliti pokuse u 3 ciklusa. U svakom ciklusu testirali smo klijavost pri različitim uvjetima temperature i vlažnosti, te različitim duljinama stratifikacije.

Prosinac 2023.

Paketi napokon spremni za dostavu po cijeloj Europi!

Nakon mjeseci priprema i teškog rada, naši su paketi spremni za dostavu sudionicima!

Studeni 2023.

Pripremanje paketa za naše sudionike

Recept za naše pakete: precizna kombinacija provenijencija i porodica na temelju podrijetla sjemena i lokacije sudionika, naljepnice za identifikaciju svih sjemenki, detaljni protokoli na jeziku zemlje odredišta, alati za olakšavanje postavljanja u vrtu i posebna poslastica spremljena u Švicarskoj.

Listopad 2023.

Brojanje, brojanje, brojanje...

Svaki naš sudionik dobit će 100 vrećica s 20 sjemenki bilo koje vrste Fagus spp. ili Abies spp. Za brojanje sjemena koristimo brojač sjemena Elmor C1, koji proizvodi švicarska obiteljska tvrtka Elmor

Poluautomatski brojač je velika i precizna pomoć, ali ipak zahtijeva stotine sati rada našeg tima!

Srpanj 2023.

U tijeku je drugi ciklus testiranja klijavosti u klimatskim komorama 

U klimatskim komorama WSL-a testiramo svo sjeme koje smo sakupili tijekom naše kampanje sakupljanja sjemena 2022! Prije slanja sjemena sudionicima, želimo testirati njihovu klijavost pod različitim temperaturnim uvjetima i uvjetima vlažnosti, te različitom duljinom stratifikacije. Imamo 18 provenijencija Abies spp i 14 Fagus spp (sa stotinama obitelji svaka) i samo dvije klimatske komore: drugi ciklus je upravo započeo!

Travanj 2023.

10 000 štitnika za sjeme poslano je našim volonterima

Ove smo godine započeli s ranom dostavom štitnika. Poslali smo prvu seriju štitinka našim sudionicima iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i ostalih dijelova Europe. Ovi štitnici služiti će za zaštitu sjemenki od glodavaca i drugih životinja te će biti instalirani u mikro-vrtove u sklopu Testiranja za razdoblje 2023.-2028. Proizvodnja i isporuka nastaviti će se u rujnu 2023.nakon ljetne stanke.

Ožujak 2023.

Posjet LTM grupi, tvrtki koja izrađuje naše štitnike za sjeme

Otišli smo po prvu seriju naših štitnika za sjeme u tvrtku LTM grupa u Zero Branco (Treviso), Italija. LTM tim je iskoristio priliku da nam pokaže strojeve koje koriste za proizvodnju štitnika za sjeme: jednostavan dizajn, ne znači i jednostavan proces proizvodnje! Hvala LTM-u na toploj dobrodošlici, obilasku tvornice i odličnom proizvodu!

Veljača 2023.

Novo u ponudi! Makro-vrtovi za šumarske istraživače 

Za istraživačke i obrazovne institucije od ove godine nudimo mogućnost postavljanja većih ploha testova provenijencija. Tzv. makro-vrtovi veličine 125 do 250 m2 biti će osnovani sadnicama uzgojenim u rasadnicima koje se zatim presađuju na otvoreno mjesto za testiranje.

Za više informacija pogledajte ovdje.

Studeni 2022.

Sve veći broj sudionika iz Hrvatske

Djelatnici Hrvatskih šuma d.o.o.postavit će najveći broj mikro-vrtova u Hrvatskoj, no interes za sudjelovanje iskazuju i druge institucije i privatne osobe. Tako će na projektu sudjelovati i Veleučilište u Karlovcu te srednje škole s programom šumarski tehničar iz Karlovca, Otočca i Slavonskog Broda te pojedinci šumarske struke .

Prijave za sudjelovanje u razdoblju od 2023.-2028. otvorene su i dalje! 

Listopad 2022.

Medijska objava o projektu u časopisu Hrvatske šume

Poduzeće Hrvatske šume d.o.o. objavile su članak o projektu MyGardenOfTrees! Časopis Hrvatske šume besplatan je i namijenjen zaposlenicima Poduzeća, državnim instituciijama, školama i drugim dionicima iz šumarskog sektora. Želite li pročitati kratak tekst o projektu i angažmanu Poduzeća na projektu kliknite ovdje

Rujan 2022.

Dok je sakupljanje sjemenki jele pri kraju, sezona bukve tek je započela!

U većini regija češeri jele sazrijevaju prije bukvice i prvo je njih potrebno sakupiti. Stotine kilograma češera sakupljeno je u Švicarskoj, Italiji, Sloveniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Češkoj, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori. Sada se timovi prebacuju na sakupljanje sjemenki bukve te koriste različite metode sakupljanja.

Rujan 2022.

Hrvatske šume d.o.o.uključuju se u projekt

Poduzeće koje gospodari najvećim dijelom šuma u Hrvatskoj aktivno se uključilo u projekt MyGardenOfTrees. U rujnu ove godine potpisali smo Ugovor o suradnji s poduzećem Hrvatske šume d.o.o. Ovim Ugovorom Poduzeće se volonterski pridružuje do sad najvećem testiranju provenijencija u Europi u razdoblju od 2023.-2028.  Na ovaj način iskazuju brigu prema zaštiti šuma čiji je ekosustav posebno osjetljiv na klimatske promjene. Veselimo se suradnji! 

Rujan 2022.

Sakupljanje sjemenki traje i dalje

U rujnu ove godine nastavlja se aktivno sakupljanje sjemenki obične jele i obične bukve diljem Europe. Više informacija uskoro, a u fotografijama s terena u Sloveniji i Italiji uživajte na našoj Facebook stranici!

Srpanj 2022.

WSL medijska objava o projektu

WSL je upravo objavio članak o projektu MyGardenOfTrees! Želite li pročitati kratak tekst o sadašnjem statusu projekta i planovima za budućnost, kliknite ovdje. Članak je dostupan na engleskom, njemačkom, francuskom i talijanskom jeziku!

Srpanj 2022.

Imamo prve sudionike!

Poziv na registraciju sudionika otvorio se krajem lipnja i već imamo dvoje prijavljenih sudionika šumarske struke iz Hrvatske. Također, interes su pokazali i stručnjaci te institucije iz Bosne i Hercegovine te Srbije. No i dalje tražimo sudionike iz gore navedenih zemalja koji su spremni sudjelovati. Prijavite se ovdje.  

Srpanj 2022.

Pripreme za kampanju skupljanja sjemenki

Projekt MyGardenOfTrees angažirao je penjače koji će nam pomoći u sakupljanju sjemenki ove jeseni. Valeska Holenstein iz Švicarske vodi trening za ostatak tima!

Travanj 2022.

Tražimo lokalne koordinatore

Tražimo lokalne koordinatore iz Španjolske, Skandinavije i

Albanije, da se pridruže europskom timu!

Pogledajte našu ponudu

Travanj 2022.

Naš tim se širi!

Nancy, Marta, Bernadett i Marjorie nedavno su se pridružile timu projekta MyGardenOfTrees kao lokalne koordinatorice. Pogledajte našu stranicu o timu i saznajte za koje zemlje tražimo sudionike.

Travanj 2022.

Klijanje na terenu

SJeme orijentalne bukve iz Irana i sjeme slovenske obične jele su naši 'vjesnici proljeća'  u mikro-vrtovima! Rezultati zapažanja u skladu su s testiranjima u klimatskim komorama.

Travanj 2022.

25 mikro-vrtova osnovano je tijekom zime 2021.–2022.

25-ero sudionika sudjelovalo na provedbi testova provenijencija u razdoblju od 2021.–2023. Hvala na sudjelovanju u projektu!

Ožujak 2022.

Završen prvi magistarski rad u sklopu projekta MyGardenOfTrees

Čestitamo Johannes Altu na izradi  magistarskog rada! Želimo ti uspjeh u budućem radu!

Veljača 2022.

Klijanje u klimatskim komorama

Dva studenta iz našeg tima, Johannes Alt i Mert Celik, radili su na pokusu testiranja različitih provenijencija sjemena u klimatskim komorama na sjemenu koje se koristilo za testove provenijencija za razdoblje od 2021.–2023.

Siječanj 2022.

Pošiljke su na putu

Šaljemo naše pošlijke diljem cijele Europe! Pošiljke se sastoje od dvije kutije sa:

Siječanj 2022.

Prvi mikro-vrt osnovan kodnas u WSL-u

Osnovali smo prvi mikro-vrt kod nas u WSL-u kako bismo isprobali i poboljšali protokol prije nego ga proslijedimo našim sudionicima. Unatoč snijegu osnovali smo ga u samo nekoliko sati. Zahvaljujući većem broju sudionika!

Prosinac 2021.

Pripremanje materijala

Cijeli tim radi na sakupljanju, organzaciji i pakiranju sjemena i materijala koje će koristiti naši sudionici prilikom testiranja provenijencij u razdoblju od 2021.–2023.

25 mikro-vrtova znači 2,500 štitnika za sjeme, 2,500 naljepnica, 7,500 klinova, 25,000 sjemena...!

Listopad 2021.

Pokrećemo naše testove provenijencija od 2021.-2023.

Rujan 2021.

Staklenke sjemena u WSL-u

Sjeme stiže iz cijele Europe i dalje i popunjavaju naše hladne prostorije.  Do sad imamo provenijencije iz Italije, Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Francuske. Očekujemo još!

Fotografija prikazuje naše kutije sa dragocjenim sjemenom koje je pohranjeno u našim hladnim prostorijama u WSL-u.

Srpanj 2021.

Klijanje!

Sjeme je počelo klijati u mikro-vrtovima naših volontera.

Fotografija klijanja sjemena obične jele iz Škotske.

Lipanj 2021.

Postavljanje mikro-vrta

Naši sudionici primili su pošiljku sa sjemenom i alatima te postavljaju svoj mikro-vrt u šumi.

CREA Mont Blanc, Chamonix, Francuska

Lipanj 2021.

Spremni za slanje!

Naš alat za postavljanje mikro-vrta je spreman i pakira se za slanje u: Italiju, Škotsku, Francusku, Bugarsku i Mađarsku.

25 svibanj 2021.

Početak projekta

Kreiramo i testiramo prvu verziju protokola koji će se koristiti za osnivanje mikro-vrtova. Stoga smo osnovali četiri vrta kako bismo isprobali zaštitu protiv glodavaca (na fotografiji) i zaštitu od kompetitivnih vrsta.