MyGardenOfTrees

Participativni znanstveni projekt za šume otporne na klimatske promjene u Europi

Što je projekt MyGardenOfTrees?

MyGardenOfTrees je participativni znanstveni projekt podržan od strane Europske komisije i predvođen timom istraživača Švicarskog saveznog istraživačkog instituta WSL. Cilj projekta je procijeniti sposobnost rasta i regeneracije obične jele (Abies alba Mill.) i obične bukve (Fagus sylvatica L.) kroz tzv. pokusne vrtove diljem Europe. Rezultati opažanja koristit će se za izradu alata za predviđanje koji će pomoći stručnjacima iz područja šumarstva u uzgajanju šuma koje će biti bolje prilagođene klimatskim promjenama.

Želite li sudjelovati u projektu?

Pridružite nam se kako biste postali dio ovog znanstvenog projekta i osnovali buduće šume otporne na klimatske promjene!

Ako gospodarite šumama ili posjedujete šumu, zainteresirani ste građanin (npr. profesor biologije ili šumarski stručnjak) i imate ovlaštenje vlasnika šume, dobrodošli ste da nam se pridružite!

Mi ćemo vam pomoći prilikom osnivanja vašeg šumskog mikro-vrta sa sjemenom različitih provenijencija, praćenjem klijanja, razvoja i rasta stabala 5 godina ili dulje i pri dijeljenju podataka s nama.

Ili već sudjelujete u projektu?

Vaša zapažanja su nam iznimno važna. Obavijestite nas, ako vam je potrebna pomoć.

Hvala vam na angažmanu na projektu MyGardenOfTrees! Trudimo se da zapažanja budu što intuitivnija i lakša za vas. Naš tim stalno poboljšava protokole i mobilnu aplikaciju.

Zavirite u kartu budućih lokaliteta testova provenijencija

Pogledajte kratki presjek projekta MyGardenOfTrees kroz ilustraciju koju je izradio Sakál Design?

NOVOSTI

Listopad 2022.

Medijska objava o projektu u časopisu Hrvatske šume

Poduzeće Hrvatske šume d.o.o. objavile su članak o projektu MyGardenOfTrees! Časopis Hrvatske šume besplatan je i namijenjen zaposlenicima Poduzeća, državnim instituciijama, školama i drugim dionicima iz šumarskog sektora. Želite li pročitati kratak tekst o projektu i angažmanu Poduzeća na projektu kliknite ovdje.

Rujan 2022.

Hrvatske šume d.o.o.uključuju se u projekt

Poduzeće koje gospodari najvećim dijelom šuma u Hrvatskoj aktivno se uključilo u projekt MyGardenOfTrees. U rujnu ove godine potpisali smo Ugovor o suradnji s poduzećem Hrvatske šume d.o.o. Ovim Ugovorom Poduzeće se volonterski pridružuje do sad najvećem testiranju provenijencija u Europi u razdoblju od 2022.-2027. Na ovaj način iskazuju brigu prema zaštiti šuma čiji je ekosustav posebno osjetljiv na klimatske promjene. Veselimo se suradnji!

Rujan 2022.

Sakupljanje sjemenki traje i dalje

U rujnu ove godine nastavlja se aktivno sakupljanje sjemenki obične jele i obične bukve diljem Europe. Više informacija uskoro, a u fotografijama s terena u Sloveniji i Italiji uživajte na našoj Facebook stranici!